Svårighetsgraden och prisnivån bestämmer du själv. I förrätten nedan fungerar det lika bra med djupfryst som färsk hummer i och med att den smaksätts och värms i ugnen. Och om du inte har lust att vispa ihop din egen aioli så kör snabbvarianten – majonnäs, vitlök och sambal oelek.
Ingredienser
Hummrarna
- 2 st stora kokta hummrar
- 70 g smör
- 1 st lime
- 1 msk finhackad persilja
- svartpeppar
Chiliaioli
- 2 st äggulor
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 dl rapsolja
- 1 tsk sambal oelek
- salt
- peppar
Instruktioner
Hummrarna
- Tina humrarna om djupfrysta.
- Ställ in ugnen på 200 °C.
- Riv det yttersta skalet från limen. Blanda ihop med de övriga ingredienserna. Lägg smöret på plastfolie eller smörpapper och rulla ihop till en korv. Ställ in i kylen någon timme.
- Dela humrarna på längden. Ta bort magsäcken och den svarta tarmen.
- Lägg några bitar smör på hummerhalvorna.
- Ställ in i ugnen, 200 °C i 5 minuter.
Aiolin
- Lägg fram ingredienserna i god tid innan så att alla ingredienser blir rumstempererade.
- Lägg äggulorna i en skål tillsammans med vinäger och vitlök. Blanda samman.
- Tillsätt oljan droppvis under vispning.
- Tillsätt sambal oelek, smaka av med salt och peppar.
Lämna ett svar