Gluten är en sammansättning av proteiner som främst finns i vete men även i korn och råg. Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder. Detta kan förmodligen delvis förklaras av att vi inte ätit spannmål här i Norden lika länge som de har i exempelvis Mellanöstern.
I kombination med att Livsmedelsverket starkt har rekommenderat oss att äta stora mängder av bröd och pasta under de senaste årtiondena så står våra kroppar helt enkelt inte ut längre.
I stort sett kan man säga att ingen är helt tolerant mot gluten, då proteinerna glutenin och gliadin inte kan brytas ner på ett fullständigt sätt. Man är bara mer eller mindre känslig. Framförallt gliadin triggar igång immunförsvaret för de flesta vilket leder till inflammation som i sin tur skadar vårt tarmludd.
Tarmen blir porös och små hål bildas vilket till slut gör så att tarmarna okontrollerat läcker ut födoämnen och osmält mat i blodet, sådant som absolut inte hör hemma där. Detta tillstånd kallas helt enkelt för ”läckande tarm” och drabbar värst personer med celiaki. Till slut så har stora mängder av tarmluddet, mikrovilli, brutits ner vilket leder till att tarmen inte längre kan absorbera lika mycket näring vilket i sin tur leder till näringsbrist.
Det fantastiska är dock att tarmen läker relativt snabbt så fort man utesluter gluten från kosten. Men om man har en väldigt skadad tarm så är det givetvis mycket svårare att bli helt återställd.
Förutom magproblem så har man sett positiva effekter även på autoimmuna sjukdomar, koncentrationssvårigheter, hudproblem och allergier när man helt har uteslutit gluten ur kosten.