Jag är både för- och emot sötningsmedel. Det beror på 1. Vilken sorts sötningsmedel som det handlar om och 2. Vem du är och hur just du påverkas fysiskt av de olika sötningsmedlen samt hur du reagerar rent psykologiskt på den söta smaken.
För mig har bakning alltid varit en viktig del av mitt liv, en del som satt guldkant på tillvaron. Under mina första år på lågkolhydratkost så bakade jag aldrig. Då fanns heller inte de sötningsmedel eller mjölsorter som finns idag. Det gjorde att jag mycket oftare tröttnade och tog längre uppehåll, vilket alltid ledde till viktuppgång.
Men det behovet har jag inte längre då jag upplever att jag inte går miste om något på samma sätt. Jag kan både äta kakan och ha den kvar.Visst kan jag både äta socker och gluten någon gång ibland, när jag valt att göra det, men det är väldigt sällan och det är inga problem för mig att återgå till rutinerna igen.
För mig som aldrig haft något riktigt socker- eller ätmissbruk fungerar det väldigt bra att använda sötningsmedel någon gång då och då. Jag triggas helt enkelt inte av det. Vad som fungerar för just dig eller vad du vill äta är ytterst individuellt.
Problemet med sötningsmedel är att många helt plötsligt tycker att det är okej att äta efterrätt varje dag, vilket man aldrig gjort tidigare. Trots att sötningsmedel inte innehåller någon energi (förutom vissa, återkommer till detta) så innehåller resten av desserten energi, vilket adderar till dagens kolhydratsintag.
Hur man upplever sötningsmedel rent smakmässigt är också individuellt. Vissa kan känna en lite isande känsla i munnen av vissa sötningsmedel. Framförallt kan jag känna detta då övriga ingredienser inte innehåller särskilt mycket fett. Sockerfria maränger har jag därför väldigt svårt för då sötningsmedlet lätt får en metallisk och lite lakritsaktig smak i munnen. En blandning av stevia och erytritol brukar få en bättre smakbalans då bismakerna tar ut varandra. Men var försiktig med doseringen, läs på förpackningen och smaka dig fram.
Om du helt enkelt inte tycker om eller inte vill äta sötningsmedel så är honung den mest naturliga sötningen. Honung påverkar dock blodsockret i stort sätt på samma sätt som socker gör men fördelen är att honung innehåller fler mineraler. I mina recept skriver jag därför bara ”valfri sötning” då man kan välja det som passar en bäst. Eller helt osötat.
Undvik helst agavesirap då den innehåller extra mycket fruktos vilket belastar levern onödigt mycket vilket kan leda till olika hälsoproblem. Agavesirap är alltså ännu farligare än socker, trots att det marknadsförs som ett mer hälsosamt alternativ.
Vilka sötningsmedel använder jag?
De sötningsmedel som jag oftast brukar använda är en blandning mellan stevia och erytritol (exempelvis Sukrin + eller ICA’s sötströ) samt xylitol/björksocker.
Stevia, steviolglykosider, upplevs 300 gånger sötare än socker och utvinns från en växt som heter sötflockel. Växten har ätits i Sydamerika i över tusen år, dock i oprocessad form.
Erytritol utvinns från frukt och svamp genom en fermenteringsprocess där man också tillsätter bakteriekultur. Detta omvandlar glukosen till erytritol vilket inte kan tas upp som energi av våra kroppar.
Xylitol, även kallat björksocker, är det sötningsmedel som enligt mig smakar mest som riktigt socker. Det utvinns från björkar, främst från Finland, så det är relativt närodlat också. Men xylitol har även en hel del andra egenskaper som gör den mycket intressant. Xylitol finns nämligen naturligt, i liten mängd, i våra egna kroppar vilket gör att det inte är ett kroppsfrämmande ämne. Dels så motverkar xylitol karies och har bakteriedödande egenskaper.
Det som skiljer xylitolen ytterligare ifrån de övriga sötningsmedlen är att kroppen får lite energi av det fast utan att blodsockret höjs samtidigt som det visats höja fettförbränningen. Mycket intressant. Det borde med andra ord passa utmärkt i sportdrycker exempelvis?
Vissa kan känna av en laxerande effekt av sötningsmedel så var lite försiktig i början och prova dig fram. Kroppen anpassar sig också efter ett tag.
Här kan ni läsa mer om xylitol om ni är nyfikna.
OBS! Xylitol är mycket giftigt för hundar så ge aldrig din hund någonting som är sötat med detta sötningsmedel.