En av mina största carb-cravings är prinsesstårta. Har avgudat denna tårta sedan barnsben och önskar mig alltid en sådan varje gång jag fyller år. Därför tänkte jag testa att göra denna klassiker lågkolhydratvänlig om det nu gick – och det gjorde det!
Marsipanen blev riktigt, riktigt bra och allting ihop blev förvånansvärt likt ”the real deal”. Visst det är ingenting man svänger ihop på en kvart men det är väl värt besväret och dina fikagäster kommer att tacka dig. Ett hett tips är att göra bottnar och vaniljkräm dagen före. Dels för att de ska hinna kallna ordentligt samt att det inte känns lika jobbigt då. Kör hårt!
Ingredienser
Bottnarna
- 3 st ägg
- 2 dl valfri sötning (lika sött som socker)
- 0,25 tsk vaniljpulver
- 2 dl grädde
- 2,5 dl mandelmjöl
- 0,5 dl pofiber
- 0,5 dl kokosmjöl
- 2 msk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Marsipanlocket
- 3 dl mandelmjöl
- 1 dl Sukrin melis
- 4 droppar bittermandelessens
- 1 st äggvita (spara äggulan)
- karamellfärg till önskvärd färg
Vaniljkräm
- 1,5 dl grädde
- 1 dl vispad grädde
- 2 st ägg
- 1 st äggula
- 2 msk valfri sötning
- 0,5 tsk vaniljpulver
Fyllning
- 3 dl grädde
- 1 ask färska hallon
Ovanpå
- Sukrin melis eller annan florliknande sötning
- en riktig eller marsipanros
Instruktioner
Bottnarna
- Ställ in ugnen på 175 grader.
- Gör bottnarna genom att vispa sötning och ägg pösigt. Vispa sedan i resten av ingredienserna. Häll smeten i en smörad springform med löstagbara kanter.
- Grädda i cirka 20 minuter eller tills ingenting fastnar på provstickan.
Vaniljkrämen
- Blanda samman ingredienserna till vaniljkrämen och låt sjuda i kastrullen under ständig omrörning tills krämen tjocknat.
- Låt sedan svalna i kylskåp tills helt kall (gärna över natten). Vispa krämen fluffig. Vänd ner den vispade grädden tills blandad.
Marsipanlock
- Gör marsipanen genom att mixa samtliga ingredienser i matberedaren. Gör till en boll och ställ in i kylen i cirka en halvtimme.
- Spara gärna en del av marsipanen som du färgar exempelvis rosa som du gör en ros av.
- Lägg marsipanen på ett bakplåtspapper och lägg över plastfolie. Kavla sedan ut till en cirkel. Skär av kanterna som är ojämna och lägg i mitten och kavla igen tills du är nöjd. Den ska vara större än själva kakan. Lägg sedan i kylskåpet.
Monteringen
- Dela kakbotten i 3 delar när den har blivit kall. Det gör ingenting om den går sönder. Lappa bara ihop den så gott det går. Det kommer inte att synas när den är färdigmonterad.
- Lägg nedersta delen på ett fint kakfat. Bred sedan på ett lager med hårt vispad grädde. Mosa hallonen med en gaffel och lägg det ovanpå.
- Lägg på den andra botten och bred över vaniljkrämen men lämna cirka 2–3 cm av kanterna utan kräm.
- Lägg på den sista botten, skär bort kanterna, och täck sedan tårtan med resten av grädden. Dra bort plastfolien på marsipanlocket och lägg det över tårtan. Dra bort smörpappret. Tryck in kanterna på tårtan och skär bort överflödig marsipan runt kanterna.
- Gör eventuellt blad av det som blir över. Pudra över Sukrin melis och lägg på bladen och en vacker rosa ros eller om du gjort en ros av marsipan.
Aa säger
Hej! Låter ljuvlig. Vad använde du för sötningsmedel istället för socker?
JillWW säger
Hej! Jag använde nog sötströ eller Sukrin+ 🙂
Julia säger
Kan man använda honung som sötning?
JillW säger
Ja det kan man säkert. Men tror det ger lite för mycket smak.
Emely säger
Hej!
Kan man frysa in bottnarna och göra dem i förväg?
JillW säger
Ja absolut 🙂