Det här en en rubbat god rätt som passar ypperligt som förrätt i synnerhet under hösten då det brukar finns gott om pumpor i mataffärerna. Måtten på ingredienserna får du justera beroende på storlek på pumpa. Jag har utgått från storleken på en ”normalstor” butternut squash. Så smaka er fram till perfektion.
Ingredienser
Pumpakrämen
- 1 st pumpa i buttnut sqash storlek
- 3 dl grönsaksbuljong
- 2 dl grädde eller kokosmjölk om mejerifri
- 1 msk färsk ingefära riven
- 0,5 st citron saften
- 1 tsk chiliflakes
- vatten till önskad konsistens
- salt
- peppar
Pilgrimmsmusslorna
- 8 st pilgrimmsmusslor
- 2 tsk färsk ingefära riven
- 0,5 st citron saften
- salt
- peppar
Garnering
- färsk timjan
Instruktioner
- Dela pumpan och skrapa ut innanmätet med en sked. Skär bort skalet och skär pumpan i mindre bitar. Koka pumpan tillsammans med grönsaksbuljongen under lock tills mjuk.
- Mixa till puré med en stavmixer. Blanda i resten av ingredienserna och smaka av hela tiden så att du får rätt balans mellan smakerna.
- Lägg pilgrimmsmusslorna i en skål en ingefära, citronsaft och salt och peppar. Låt stå i minst 10 minuter.
- Stek/grilla dem sedan på hög värme, helst i grillpanna, någon minut på varje sida. de ska inte vara helt genomstekta, då blir de studsiga.
- Häll upp soppan/krämen i portionsskålar och toppa med de halstrade pilgrimmsmusslorna, nymalen svartpeppar och en timjankvist. Nu är det bara att njuta!
Anteckning
* Butternut squash fungerar bra men jag älskar sorten som heter hokkaido.
TIPS! Använd eventuellt överbliven soppa till att göra en god kyckling eller fiskgryta.
Lämna ett svar