Varför inte bjuda hem några vänner på en härligt värmande pumpasoppa med spännande tillbehör? Servera soppan med nybakad focaccia så kommer du garanterat bli väldigt populär hos dina gäster.
Ingredienser
Pumpasoppa
- 1,5 kg pumpa av valfri sort
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st röd chili
- 1 msk olivolja
- 5 dl buljong
- 1 dl crème fraiche
- salt
- svartpeppar
Rödlökschutney
- 4 st rödlökar
- 0,5 dl balsamvinäger
- 2 msk Sukrin Gold
- 0,5 tsk salt
Chèvrecrème
- 180 g getost/ chèvre
- 1 dl crème fraiche
- salt
Rostade pumpafrön
- 1 dl pumpafrön
- 1 msk olja
- salt
Instruktioner
Pumpasoppan
- Dela pumpan, gröp ur inkråmet med en sked. Lägg det i en skål med vatten, plocka ur fröna och lägg på hushållspapper för att torka. Skala bort det yttersta skalet på pumpan och skär pumpan i tärningar.
- Hacka gul lök och vitlök grovt. Ta bort fröna från chilin och skiva tunt.
- Stek den gula löken, vitlöken och 2/3 av chilin i olivolja tills mjuk. Lägg i pumpan, vattnet och buljongtärningen. Koka i cirka 15 minuter tills pumpan är mjuk. Mixa till en slät soppa, men låt gärna några pumpabitar vara kvar. Tillsätt crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
- Häll upp soppan, toppa med en klick chèvrecrème, rödlökschutney, rostade pumpafrön, chili, nymalen svartpeppar och till sist en rosmarinkvist.
Rödlökschutney
- Skala och dela löken. Skiva tunt.
- Häll i sötning och balsamvinäger i en kastrull. Koka upp. Lägg i lök och salt.
- Låt småputtra i cirka 15 minuter tills löken är helt mjuk.
Chèvrecrème
- Skär bort kanterna på osten. Rör samman med crème fraichen till en slät crème.
Rostade pumpafrön
- Rosta pumpafröna i olja och salt i stekpanna. De är klara när de fått färg.
Kristin Vedin säger
Vit eller mörk balsamvinäger