Somrigare än så här blir det knappast! Krämig rabarberkompott med smak av vanilj, kola och jordgubb. Chiafröna gör krämen lite fastare i konsistensen samtidigt som den blir lite matigare. Med en klick lättvispad grädde på toppen är det en riktig sommardröm.Rabarber är ju så surt att viss sötning behövs. Men om du hittat riktigt söta jordgubbar behövs det knappt. Smaka av och söta efter dina egna preferenser.
Ingredienser
- 300 g rabarber skalade och hackade
- 0,5 dl valfri sötning (jag sötade med xylitol)
- 50 g smör
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 msk chiafrön
- 150 g jordgubbar
Instruktioner
- Skala och hacka rabarbern. Lägg smöret i en kastrull tillsammans med sötning och vanilj tills det blir kolafärgat. Tillsätt rabarbern och chiafrön.
- Låt puttra under omröring tills rabarbern blivit mjuk.
- Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem i kastrullen. Låt puttra i ytterligare en minut. Låt svalna.
- Servera krämen ljummen eller kall tillsammans med lättvispad grädde.
Kajsa säger
Låter supersmarrigt men var tog chiafröna vägen i receptet?
JillW säger
Sorry! Gick visst lite snabbt där. Nu är det uppdaterat 🙂
Cecilia säger
Ser otroligt gott ut och vill gärna göra idag, men … Hur mycket chiafrön? Lägger man i dem från början, eller tillsammans med rabarbern?
JillW säger
Ber om ursäkt. Nu är receptet komplett! 🙂
Anna säger
Kan man spara kompotten i kylen eller ska den ätas samma dag?
JillW säger
Den går bra att spara i kylen också 🙂
Emma säger
SÅ gott!! Kommer jag göra många gånger i sommar! ?
Gunilla säger
Så himla god Jill! ??