Att göra rabarbersaft går snabbt och enkelt. En härlig sockerfri törstsläckare på sommaren. Dessutom får du en god rabarberkräm på köpet!
Ingredienser
- 1 kg rabarber
- 1,5 liter vatten
- 1,5 dl valfri sötning (jag använde björksocker)
- 2 st citroner ekologiska
Instruktioner
- Ta bort blast och den nedre delen på rabarbern samt dra av det yttersta skalet på stjälkarna. Skär dem sedan i mindre bitar.
- Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med vatten. När vattnet börjat koka, låt koka i cirka 15 minuter utan att röra runt.
- Sila över saften i en annan kastrull, tillsätt sötning och citron. Koka upp och låt svalna. Häll sedan upp i flaskor och förvara i kylskåpet. Blandas ut med vatten efter smak.
Anteckning
Tips! Om du vill göra rabarberkräm så lägg tillbaka rabarbern i kastrullen och söta den med valfri sötning och smaksätt gärna med vanilj.
Ann säger
Hej
Verkar väldigt gott! En fråga – stämmer det att det bara ska vara 1,5 tsk sötning? Känns som väldigt lite med tanke på att saften sedan ska blandas ut med vatten? Mvh/Ann
JillW säger
Hoppsan! Tack för att du sa till! Har ändrat nu. Hade nog blivit många sura miner annars – bokstavligt talat 😉
Maria säger
Hur är hållbarheten utan vanligt socker?
JillW säger
Osäker faktiskt. Men förmodligen inte lika hållbar. Men i kylen håller den sig säkert i några veckor. Om osäker så kan man ju frysa in i iskuber och tina när man blir sugen 🙂 Saften är inte så stark så går åt hyfsat snabbt ändå.
Margareta säger
Björksocker….? Var hittar man det? Funkar det med Canderel?
Är inte så hemma på sötningsmedel. Tycker de mesta smakar konstlat. De få gånger jag numer behöver använda sötning så skulle jag vilja använda just Canderel. Tycker det har mest naturlig smak
JillW säger
Du kan använda det sötningsmedel som du gillar bäst. Personligen föredrar jag björksocker/xylitol eftersom det smakar mest likt vanligt socker utan att höja blodsockret. Jag köper mitt på http://www.worthit.se 🙂
Disa Matthiasdottir säger
Hej.
Jag tänkte använda sötströ. När du skriver 1,5dl sötning, då menar du att man använder så mycket av det sötmedel man önskar, men att det skall vara som 1,5dl vanligt socker, eller hur?
Tack på förhand,
Disa
Disa Matthiasdottir säger
Hej.
Jag tänkte använda sötströ. När du skriver 1,5dl sötning, då menar du att man använder så mycket av det sötningsmedel man önskar, men att det skall vara som 1,5dl vanligt socker, eller hur?
Tack på förhand,
Disa
JillW säger
Exakt! ??
Erica säger
Går det använda annan frukt?
JillW säger
Ja med citroner till exempel. Har ett recept på lemonad på hemsidan 🙂