En positiv trend som jag hoppas håller i sig är att fler och fler får upp ögonen för en mer vegetabiliskt inspirerad kost med mindre kött. Jag ogillar kategoriseringar av alla dess slag då jag anser att de orsakar mer skada än nytta då begrepp som exempelvis vegetarian, vegan och inte minst LCHF, är laddade ord som gör att folk lätt får förutfattade meningar om vad det innebär och sätter in folk i olika fack. Jag menar, man behöver ju knappast vara vegetarian för att inte äta kött ibland.
För över 13 år sedan slutade jag att äta däggdjur – mest av känslomässiga skäl – och idag äter jag i regel minst ett köttfritt mål om dagen. Det innebär att när jag väl köper fågel, fisk och skaldjur så har jag inga problem med att lägga ner extra pengar på att köpa KRAV-märkt och ekologiskt som ibland kan kosta uppåt fyra gånger så mycket som konventionellt uppfödda djur. För mig behöver det inte vara svart eller vitt.
Att sluta äta kött över huvud taget ser jag visserligen inget större problem med ur hälsosynpunkt – även om jag tror att en kost baserad på mycket vegetabilier med inslag från djurriket (då av bästa kvalité: ekologiskt, KRAV-märkt, fribetande etc) är vad de flesta av oss mår bäst av i längden. Så länge man äter rikligt med ekologiska ägg, hårdost och gärna tillskott av alger (det bästa är egentligen att äta fet fisk) för att få i sig omega-3 från EPA och DHA, B12 och alla essentiella aminosyror. Att helt utesluta livsmedel som kommer ifrån djur tror jag dessvärre är en mindre bra idé om man vill hålla sig frisk och stark livet ut.
Många som plötsligt slutar äta kött helt och hållet läser inte på tillräckligt i förhand vilket innebär att de lätt får en kraftig obalans mellan omega-3 och omega-6 då de börjar äta mer mjölmat i kombination med att de ökar på intaget av vegetabiliska oljor vilket ökar inflammation och minskar näringsupptaget på grund av gluten, lektiner och fytiner samtidigt som de utesluter viktiga byggstenar för sin kropp.
Så det jag rekommenderar för en hållbar kropp och miljö är en glutenfri, varierad vegetabilisk kost enligt säsong med inslag av ekologiska animaliska fetter, kokosolja och en hel del MSC-märkt och KRAV-märkt fet fisk och skaldjur.
Jag äter även fågel, mest för att jag tycker att det är så gott. Dessutom är det en bra källa till glycin som finns i stor mängd i gelatin och kollagen som hjälper till att reparera våra kroppar. Vi är trots allt allätare – vare sig vi vill det eller inte.
En annan ”het potatis” är soja. Hälsosamt eller totalt förkastligt som föda? Jag står lite med en fot i varje läger, även om jag mest lutar åt att utesluta det. Men anser även här att det inte behöver vara varken svart eller vitt. Jag är medveten om att soja exempelvis innehåller fytoöstrogener som ökar vårt kroppsegna östrogen samt fytiner och lektiner som kan försämra vår näringsupptagsförmånga. Men att äta GMO-fri sojafärs, eller andra baljväxter för den delen, någon gång i veckan behöver man knappast vara orolig för. Anser att nitrit och e-nummer-proppade charkprodukter som folk gladeligen proppar i sig dagligen är betydligt mer hälsofarliga. Men som tur är, är det upp till var och en vad man stoppar i sin mun.
Till en början kan det krävas lite extra hjärngymnastik för att komma på nya alternativ till kött. Men det är som med vilken kostomställning som helst. Det tar lite tid men sen är man inne i det och ser det istället det som en kul utmaning att komma på nya härliga recept som gör gott för både kropp, själ och miljö.