Bjud på en lyxig middag med svenska smaker. Rödingen gör sig utomordentligt bra till pepparrotssmöret med rivet citronskal. Till det den krämiga kronärtkockspurén.

Ingredients
Rödingen
- 6 st rödingfiléer
- smör att steka i
- salt
- pepper
Kronärtskockpuré
- 600 g kronärtskocksbottnar
- 3 dl grädde
- 2 tsk citronsaft
- 0,75 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- rödbetssaft (till önskvärd färg)
Pepparrotssmör med citron
- 100 g smör mjukt
- 3 msk färsk pepparrot riven
- 2 tsk citronskal
- 1 msk gräslök finhackad
- 1 tsk flingsalt
Rödbetschips
- 2 st rödbetor
- rapsolja
- salt
Instructions
Kryddsmöret
- Blanda samman ingredienserna till smöret. Forma det till en rulle med plastfolie runt. Lägg in i kylskåpet.
Kronärtkockspurén
- Häll bort vätskan från kronärtskocksbottnarna och skölj av dem i en sil. Koka dem sedan i grädden i tio minuter tills vätskan har reducerats.
- Mixa samman till en slät puré. Färgsätt eventuellt med rödbetssaft. Smaka av med salt.
Rödbetschips
- Sätt på dig plasthandskar eller plastpåsar på händerna så du inte blir rosa överallt. Skala rödbetorna och hyvla dem sedan i tunna skivor.
- Lägg utspritt på bakplåtspapper. Häll över rikligt med rapsolja och salta. In i ugnen i cirka 15 minuter i 200 °C.
- Lägg på hushållspapper för att torka.
Rödingen
- Krydda rödingen och stek filéerna i någon minut med skinnsidan nedåt i en het panna med smör. Lyft över dem till en ugnsplåt när de börjar bli tillagade i underkant.
- Tillaga dem klart i ugnen, 140 °C i cirka 10 minuter eller tills filéerna fått en matt ljus yta.
Notes
TIPS! Skippa rödbetorna för att spara tid.
Lämna ett svar