Det här kan faktiskt vara julens absolut godaste kaka! En perfekt krämig cheesecake med smak av saffran och mandelmassa – toppad med pistagenötter och mandel.Så om ni bara ska baka en enda sötsak i jul (även om denna är både socker- och glutenfri) så röstar jag för det här receptet. Den är även väldigt lätt att göra. Dock så krävs det lite planering då den behöver bli helt kall innan servering så gör den gärna dagen innan så slipper du stressa.
Ingredienser
Mazarinbotten
- 100 g smör
- 1 st ägg
- 4 dl mandelmjöl
- 0,75 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
- 4 droppar bittermandelessens
Fyllningen
- 600 g philadelphiaost
- 2 dl creme fraiche
- 3 st ägg
- 1 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
- 1 krm vaniljpulver
- 0,5 st citron saften
- 1 g saffran
- 0,5 dl pistagenötter hackade/flagade
- 0,5 dl mandel hackade/flagade
Instruktioner
Mazarinbotten
- Ställ in ugnen på 150 grader (varmluftsugn).
- Smält smöret och blanda samman med samtliga ingredienser till botten.
- Bred ut smeten i en bakform med löstagbara kanter. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills ytan fått lite färg.
Fyllningen
- Öka temperaturen på ugnen till 200 grader (varmluftsugn)
- Vispa samman färskost, crème fraiche och ägg. Blanda i sötning, vanilj, saffran och citronsaft.
- Häll smeten i bakformen med botten. Slå den lite lätt mot bänken för att få bort eventuella luftbubblor. Toppa med nötterna.
- Grädda cheesecaken i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 100 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter. Då ska kakan "dallra" lite när man skakar den.
- Stäng av ugnen men låt kakan stå kvar med öppen lucka. Låt svalna i 2 timmar. Ställ sedan in den i kylskåpet innan servering.
bella säger
Hur länge ska den stå i ugnen med öppen lucka? 🙂 kram
JillW säger
I två timmar 🙂
bella säger
Okej tack för snabbt svar! Spännande 🙂 Hoppas kakan blir bra. Hade dock lite bråttom så nötterna hamnade i smeten till fyllningen, inte ovanpå … haha
Kareng säger
Hej!
Gör man något med formens kanter för att kakan sedan lätt ska lossna och inte gå sönder?
JillW säger
Hej!
Det behövs inte. Smöra om du är orolig. Jag drog bara längst kanten med en slickepott innan jag lossade på formen. Lycka till!
Maria säger
Hej Jill,
Hur stor form har du använt när du bakade denna kaka?
Tack på förhand och GOD JUL!! 🙂
JillW säger
Hej! Jag använde en ”vanlig” springform. Typ 20 cm bred kanske? ? Lycka till!
Eva säger
Blev jättegod, dock lägre än din! Finns det över huvud taget springformar som inte läcker. En sån vill jag ha!
JillW säger
Vad kul att du gillade den!
Min form läcker inte. Tror jag köpte den på Ikea 🙂
God jul!
Eva säger
Min var extra dyr för att den skulle vara tät! Blir Ikea nästa gång jag är där!
Kakan kommer att bli en favorit.
anna grad säger
det är väldigt mycket sötning i receptet. är de ett måste för att den ska bli god ? hur mycket kan man dra ner på sötningen? tacksam för svar snabbt! snart kalas för sonen ; )
JillW säger
Smaka dig fram. Man har olika känslighet för sött och det blir olika sött beroende på sötningsmedel.
Sara säger
Vart får du tag på björksockret? Den ser supergod ut! ?
JillW säger
Tack! 🙂 Jag brukar köpa på http://WWW.worthit.se.
Sara säger
Tack! ?
Murat säger
Hej Jill!
Cheesecaken ser fantastiskt god ut, hade varit kul att se innehållsvärdet på kakan, för oss som har svårt att räkna dvs 🙂
JillW säger
Hej! Jag har som regel att inte räkna min mat. Utan tänker att en dessert/fika räknas ungefär som en måltid i kolhydrater. Så om jag försöker gå ner i vikt så är det kanske en mindre bra idé. Men om jag bara äter den någon gång ibland så spelar det ingen större roll 🙂
Murat säger
Tack för svaret Jill! ?