Ok, jag kan inte låtsas som ingenting länge. Fick nyss en kommentar på min Instagram från en ung tjej som inte ätit några grönsaker alls under de senaste 13 dagarna eftersom hon nu äter ”strikt” för att hon ”har många kilon kvar”…
Och för någon dag sedan så berättade en kvinna för mig som just börjat med LCHF att hon blir oerhört förvirrad av alla olika råd som hon bombarderas av dagligen på sociala medier ”Sluta ät mejerier!”, ”Ät inga röda grönsaker!”, ”Fasta!”, ”Ät mer fett!” osv.
Jag blir ärligt talat så oerhört ledsen, trött och rädd när jag hör detta. Dessutom har dessa personer (som säkert i all välmening bara vill hjälpa till) ingen aning om hur personens bakgrund ser ut när de lättvindigt öser ”bantingstips” över denna främling. En utbränd person eller någon som tidigare haft ätstörningar bör knappast fasta eller räkna kolhydrater exempelvis. Vad är det för budskap som sänds ut till folk som desperat vill bli smala nuförtiden? Vad hände med den sunda livsstilen som vi brukade kalla LCHF? För om detta är ”riktig” LCHF så vill jag inte ha någonting med det att göra framöver.
Är nu i efterhand väldigt glad över att jag tog beslutet att skriva ”Lågkolhydratkost” istället för LCHF på min kokbok ”Jills mat efter säsong” (och det är säkert de som nollar också glada för).
För så här är det, man kan gå ner i vikt alldeles utmärkt MED grönsaker (nu snackar vi inte rotfrukter utan grönsaker). Det gjorde jag exempelvis. Jag kanske inte gick ner 5 kg på en vecka, men eftersom det hade tagit min kropp flera år att lägga på sig den övervikt som jag då hade kändes det heller inte rimligt att jag skulle tappa alla dessa kilon på några få veckor.
Argumentet att inuiterna eller andra urtidsfolk levde enbart på animaliska produkter stämmer inte heller. Läs mer om det på Jonas Bergqvists blogg. Dessutom så åt man av HELA djuret, även inälvorna som innehåller mycket näringsämnen. Det enda sättet att få i sig C-vitamin på genom animaliskföda är om man äter rå sköldkörtel. Och vad jag vet är det inte så många som nollar som mumsar på detta framför tv:n en fredagskväll. Även om vi klarar oss utan att äta några kolhydrater så innebär det inte att det är optimalt under en lång tid. Vi är gjorda för att kunna äta kolhydrater, ibland mer och ibland mindre, beroende på säsong och tillgång.
Jag som är licensierad kostrådgivare skulle aldrig någonsin råda en person att ta bort alla grönsaker för att gå ner i vikt. I min värld går det emot alla principer. Faktum är också att en alldeles för snabb viktnedgång (över 1 kg i veckan) till och med kan vara farlig för kroppen eftersom vi binder mycket gifter och slaggprodukter i fettväven som måste renas innan de försvinner från kroppen vilket innebär en stor påfrestning för våra organ. Många studier har också visat att långsam viktminskning är den som är mest hållbar i längden. Det vill säga att om man går ner väldigt mycket i vikt under en kort tid så är sannolikheten väldigt stor att man går upp i vikt igen. Tyvärr.
Problemet om man utesluter alla grönsaker, förutom att man går miste om viktiga vitaminer, mineraler (och inte minst matglädje), är att kroppen blir ÄNNU känsligare för kolhydrater. Det innebär att tillslut kan man i princip enbart leva på kött och smör för att inte samla på sig en massa vätska och må dåligt (för att inte tala om det dåliga samvetet för att man faktiskt råkade äta några jordgubbar!). För mig är det extremt viktigt att se sin kosthållning i ett långsiktigt perspektiv. Är det ett sådant liv man vill leva när man lägger på sig vikt bara av att äta lite bär, nötter eller grönsaker som råkar innehålla mer än 5 % kolhydrater? Tror man att man inte kommer gå upp i vikt när man börjar äta mer liberalt igen? Vad händer när man blir gravid? Får barn?
Jag förstår verkligen att det är lockande att rasa i vikt. Men för mig är en diet baserad enbart på kött och fett inte bättre än att banta med Nutrilett shake.
Vart tog den hälsosamma livsstilen vägen? Förlåt, men jag blir så ledsen när folk uppenbarligen tror att man blir tjock av grönsaker. Det är knappast där som problemet ligger. Jag kan garantera att till 99 % så är det någonting annat som ligger bakom viktuppgången. De extra kilona beror knappast på några broccolibuketter till lunch eller ett gäng paprikabitar till middag.
Mest sannolikt är det att man helt enkelt äter för mycket (även om livsmedlet innehåller under 5 % kolhydrater). Anledningen till att jag inte är supersmal beror med största sannolikhet på detta. Men jag älskar mat och det är viktigare för mig att må bra inifrån och ut än att kunna köpa en storlek mindre i jeans. Jag äter väldigt varierat. På det sättet kan jag känna mig säker på att jag får i mig alla de näringsämnen som just min kropp behöver, samtidigt som jag njuter av god och vackert färgrik mat.
Men säg att jag skulle vilja gå ner 5 kilo i vikt för att jag vill komma i min brudklänning (jag sålde i och försig min så jag har inte det problemet). Då skulle jag bara minska på mina portioner och möjligtvis öka något på fettet för mättnadens skull. Jag skulle inte utesluta något. Möjligtvis minska lite på mejerierna. Men annars äta på samma sätt som innan. Dessutom hade jag lagt till ett extra träningspass i veckan (tränar 2 gånger/veckan nu). Jag är övertygad om att denna metod passar de flesta. Jag är inte unik.
Att det funkar för många att köra fakir, nollning, ”riktig LCHF” eller vad man nu vill kalla det tror jag beror på att det är oerhört enkelt att följa eftersom man är så begränsad i sitt urval av mat. Samma grej som att äta en bar eller shake. Man behöver inte fundera över vad man ska äta och det är inte heller lika lätt (eller kul) att överäta enbart kött och fett.
Och nu när jag ändå håller på så vill jag råda er som ändå vill göra detta (och givetvis ni andra också) att äta betydligt mindre rött kött, gris och charkprodukter. Rött kött innehåller betydligt mer omega 6 vilket är inflammationsdrivande (dock bättre kvot i gräsbetatkött). Grisgött innehåller arakidonsyra som även den ökar inflammation och smärta. Charkprodukter som korv och bacon innehåller oftast mängder av tillsatser och konserveringsämnen som exempelvis nitrit (E 250) som har visat sig vara cancerframkallande vid djurförsök. Så här svarar KRAV på sin hemsida om nitrit är farligt:
” Ja. Nitrit kan omvandlas till nitrosaminer i magen vilket ökar risken att få cancer. Forskning visar att den som äter mycket charkprodukter med nitrit löper ökad risk att få cancer i matstrupe och magsäck, urinblåsecancer samt cancer i tjock- och ändtarm. Barn till mammor som äter mycket charkprodukter med nitrit under graviditeten löper ökad risk att drabbas av hjärntumör.”
Försök äta mycket fet fisk som lax, sill och makrill som inte bara gör oss mätta utan ger oss en extra boost av omega 3 som till motsats av omega 6 sänker inflammationer i kroppen. Ägg är fantastiska rent näringsmässigt (välj ekologiska för mer omega 3). Skaldjur innehåller också mängder av mineraler och vitaminer. Förutom att fågel är ett bra miljöalternativ så innehåller det bland annat tryptofan (mest andel i kalkon) som hjälper oss att öka produktionen av våra må-bra-hormon serotonin och melatonin.
Bland de mest näringsrika grönsakerna som finns är alla typer av kål som ger oss massor av c-vitamin (mer än i apelsin). De är även snåla på kolhydrater. Om ni av någon anledning inte kan äta grönsaker, ät C-vitamintillskott. Dock inte i brusform då det inte kan tas upp effektivt av våra kroppar utan vaskas ut i toan.
Ja, det här blev ju ett lite längre inlägg än vad jag hade tänkt haha. Klockan är nu 01:30. Men det jag önskar är bara att man stannar upp och tar sig en funderare. Känns det här rätt för just mig? Hur länge kommer jag att orka äta såhär? Som ni vet så vill jag att vi alltid ska fokusera på hälsa framför rasande viktnedgång.
Jag är ledsen om någon känner att jag har trampat dem på tårna. Det är givetvis inte min mening. Men kände bara att jag var tvungen att säga hur jag känner inför detta och berätta hur jag ser det från min synvinkel.
Det enda jag vill är att ALLA ska må så bra som de bara kan. Inte bara nu, utan resten av livet. Att vi och våra familjer på ett sunt sätt ska kunna njuta av hälsosam mat, lagad från grunden med kärlek.
Vad tycker ni?
Puss och god natt! <3
Mariana säger
Väldigt väldigt bra och tänkvärt skrivet!
Jag har sett många förvirrade nybörjare på instagram och det är så tråkigt bär de börjar med fakir och liknande. Man måste hitta en hållbar LIVSSTIL som man mår bra av och inte minst kunna njuuuta av god hälsosam mat!!
Tack för att du säger ditt
@lchfkost på instagram
Annika säger
Så skönt läsa det du skriver. Det är tankar som fladdrat i mitt huvud också… Har känt mig så förvirrad men känner nu mig säker på hur jag ska ”hantera” detta med mat och de val man ställs in för. För mig är det hälsan först som gäller och därefter viktnedgång. Tack!! ❤️❤️
Michaela - Kostologik säger
Väldigt bra inlägg! Jag delar gärna det.
Jag skulle kunna sagt det själv, det är samma som att banta med nutrilett……
Kramar
hellstream säger
Paprika är den nyttigaste grönsaken. 4 ggr dagsbehovet c-vitamin/100 g, flera ggr än apelsin. Varför vill man avstå från detta goda?
Du nämner rotfrukter… men kålrot har ju väldigt lite kolhydrater. Vad är problemet med dom?
Jill säger
Personligen äter jag kålrabbi, kålrot, rotselleri etc. Kan till och med äta rödbetor och sötpotatis ibland (galet va?! Haha). Men skrev så för att förenkla lite. Om du läst min kokbok så har jag flera smarriga recept med exempelvis kålrabbi och rättika 😉
Lina säger
Fantastiskt bra skrivet!!!
Anja säger
Tack, äntligen någon som vågar säga ifrån! Själv blir jag bara såå matt på att folk inte tar reda på basfakta innan de ger sig på något som t. ex. LCHF.
Och det är verkligen synd att så många är så inriktade på att gå ner många kilo snabbt! LCHF är ju en livsstil, ingen bantningsdiet, den positiva bieffekter är att man för förlorar kilon om man behöver (likväl som man kan gå upp om man är för smal). Jag blir ibland lite orolig när man ser olika personer som desperat vill gå ner i vikt, och deras profilbild visar en smal (oftast) tjej.
Jag hoppas innerligt att alla läser dina kloka råd och tankar!
KRAM!
Lotta säger
Tack för ett bra inlägg! Jag har funderat på samma saker som du beskriver. Jag har ätit lågkolhydratskost sedan nyår och mår väldigt bra av det. Jag rasade ganska mycket i vikt i början, precis som alla andra kan jag tänka mig. Nu har jag varit lite mer tillåtande. Jag utesluter alla råvaror som jag tidigare hade som bas – potatis, bröd, pasta o liknande o har alternativ till det. Däremot är jag inte rädd för att gå upp i vikt utan istället må dåligt numera av för mkt kh.
Många som inte äter lchf säger att jag är strikt eftersom jag aldrig äter potatis, ris mm men då säger jag att jag mår bra men får jag klagomål från ”riktiga lchf:are” att jag inte är tillräckligt strikt. Jag mår bra o det är min poäng. Visst önskar jag att jag går ner i vikt fort men säger samtidigt att det måste hålla o då e det bästa att köra ”lagom”. Jag vill kunna må bra i framtiden o då känns ditt inlägg o din bok värdefull tycker! Tack för du skriver!
Lotta
Beate MK säger
Så utrolig flott skrevet Jill.
Det er i mine øyne en lek med liv og helse når man slanker seg med null karbohydrater.
Greit at man går ned i vekt, men mye av vekttapet skyldes da i stor grad tap av muskelmasse. Noen synes til og med det er greit, men har de da tenkt over hvor farlig det faktisk er? Tenker de på at hjertet vårt, som er vår viktigste organ, også lider når vi taper muskelmasse?
Jeg synes trenden er skummel og kjenner jeg blir litt sint når nybegynnere blir anbefalt nullkarbo-kost.
Kroppen vår er en maskin som er avhengig av balanse. Å spise variert er viktigere enn man tror og det er en grunn til at vi har evnen til å produsere insulin. Vi trenger karbohydrater også, men det betyr ikke at vi må spise raffinert sukker av den grunn.
Slutter vi helt å tilføre kroppen vår karbohydrater, vil faktisk ikke insulinet vårt gjøre en bra jobb lenger og man står da faktisk i stor fare for å utvikle diabetes, type 2. LCHF’ere flest tror kanskje ikke det er mulig å utvikle diabetes på lavkarbokosthold, men det er det jo dersom man nekter kroppen sin å utføre jobben sin.
Takk for at du kaster litt lys over dette Jill.
Håper det kanskje bidrar til at flere tenker seg litt bedre om.
Jenny Jansson säger
Suveränt klarsynt inlägg !!
Therese säger
Väldigt bra skrivet. Du är GRYM! Inspirationskälla!
Sarah säger
Fruktansvärt bra skrivet!!!!
Julia säger
Väldigt intressant att läsa och jag tycker att det är väldigt bra skrivet! Håller med andra också om att det är tänkvärt! 🙂 ha en bra dag // julia
Sofia säger
Håller delvis med dig men inte helt. Håller med om att många har börjat agera som poliser när de hör att någon äter grön ärtor till middagen och verkar ha svårt att acceptera något som inte är ”strikt” enligt regelboken. Önskar att alla kunde ta detta mindre seriöst. Superstrikt passar inte alla och särskilt tror jag inte det är bra för de som precis börjat med lchf.
Däremot så försöker jag själv i princip nolla kolhydraterna just nu. Har ätit lchf i fyra år och kommer aldrig lämna det. Har tidigare varit väldigt avslappnad med det och ätit både en del rotfrukter och lchf-bakverk. Tyvärr så blev min kropp ändå extremt kolhydratkänslig av detta och det senaste året har jag gått upp 10 kg. Håller med om att noll kh inte är optimalt i längden, men jag tror att det dels kan vara bra att chocka kroppen ibland när den agerar konstigt (typ fasta eller fakir). Dessutom vill jag köra detta för att sedan kunna lägga till mer kolhydrater långsamt och se om det är något särskilt min kropp reagerar på som gör att jag går upp. Det är en ”avgiftningskur” helt enkelt.
Så ja, många måste slappna av och inte vara helt besatta av vad som är ok och inte. Men jag tycker inte det är fel att experimentera lite med kosten i perioder.
Jill säger
Jag förstår vad du menar Sofia och håller med om att vad man gör i några veckor inte har någon större betydelse i längden, även om jag är rätt säker på att de kilona som man kämpat för att få bort kommer att hitta sig tillbaka rätt snabbt när man tröttnat och börjat äta mer kolhydrater igen.
Men när du säger att du ätit väldigt avslappnat med rotfrukter och lchf-bakverk så har du ju svaret redan där. Dra ner på detta eller helt uteslut tills du gått ner i vikt. Återigen, det är ju inte grönsakerna som gjort att du gått upp i vikt, eller hur?
Och att avgifta sig genom att sluta äta grönsaker förstår jag inte alls. Det du gör är att svälta din kropp på näring och gör så att du blir extremt känslig för kolhydrater eftersom kroppen helt enkelt nedreglerar sin förmåga att ta hand om dem.
Men givetvis ska man göra det som man känner för och tror på. Men vill bara dela med mig av mina tankar.
Lycka till med din viktnedgång! 🙂
Sofia säger
Det jag menade var att den liberala LCHF jag levt på i flera år och gått ner 20 kg på, helt plötsligt inte fungerade längre. Gissningsvis pga ökad känslighet för kolhydrater. Så att nolla ser jag inte som ett sätt till snabb viktminskning (är också övertygad om att man går upp allt direkt i så fall) utan mer som ett experiment för att se vad som händer med kroppen, testa att vara i ketos och, som sagt, för att så småningom kunna se om jag är överkänslig mot något. Jag slutade nämligen inte gå upp i vikt när jag tog bort bakverken och rotfrukterna, så det är något annat som inte funkar.
Men ifall det är ångestladdat att leva på det viset eller om man mår dåligt av det, så ska man givetvis inte göra det.
Vad jag har svårt för är när andra säger hur man ska eller inte ska göra eftersom det är så individuellt. Om man lyssnar på sin egen kropp så bör det ju vara lugnt. Mår man bra – kör på. Mår man dåligt – gör något annorlunda. Har man brist på något ämne så känner man ju det.
Petra säger
Hej Jill!
Tack för ditt inlägg om rädslan för grönsaker.
Jag undrar varför du varnar för rött kött. I mina ögon är de studier som visat på detta alla på ”industriellt fulkött” så att säga. Det som höjer Omega-3-förekomsten i köttet är att låta djuren leva efter sina egna förutsättningar. Vilket naturligtvis inte går med de nya framavlade sorterna. Att utesluta rött kött som är så näringsrikt tycker jag är fel väg och resonemanget är liknande veganerna. Det är det artriktigt uppväxta köttet som vi behöver och ju fler som köper och söker det desto bättre får djuren och vi i slutändan. Samma som att jag inte köper fisk uppvuxen i containrar på vete och Antibiotika, även om containrarna står vackert på Norges och Irlands kust. Deras Omega 3-halt är dessutom lägre än den vildfångade.
Min önskan är att du ska slå ett slag för alla uppfödare av gräsbetesuppfödda djur och kycklingar som får gå ute och äta mask etc. Låt oss med vårt köpbeteende styra uppföddningen av djur liksom alla på ett slag slutade köpa klorblekt toa-papper för ”hundra år sen”. Det fanns inte ens vitt toapapper på affären att köpa ett tag 🙂
Med vänliga hälsningar /
Petra Mikaelsson
Jill säger
Hej Petra!
Anledningen till att jag varnar för just rött kött är på grund av att jag sett att många i stort sett bara äter rött kött och bacon.
Du har absolut rätt i det som du säger om naturgräsbeteskött. Det innehåller en bättre omega 3 omega 6 balans än vad konventionellt uppfödda djur gör, men ärligt talat, hur många är det som köper detta? Tyvärr så handlar de flesta det kött som har en stor röd extraprislapp på sig som oftast är utav riktigt dålig kvalité, med mängder av tillsatser från stressade och antibiotikamatade djur som levt ett liv i misär någonstans utanför Sveriges gränser. I min kokbok ”Jills mat efter säsong” så skriver jag mycket om just detta och framhäver vikten av att handla medvetet och ta ett ansvar för både oss själva men även djur och natur.
Ha en bra dag!
Petra säger
Tack Jill, för ditt snabba svar! Just därför tror jag att det är mindre bra att varna för rött och säga att kyckling är bättre. De har knappast levt ett bättre liv och iallafall inte den kalkon som vi vanligtvis hittar i affärerna. Håller med dej om tillståndet misär för många djur. Om jag inte visste att vegetarisk kost vore förödande för mig och min hälsa och jag inte hade råd att köpa ”finkött” skulle jag blivit vegetarian igen! Tänk att vi i västvärlden som har detta överflöd inte kan köpa ”riktig” mat i den utsträckning vi vill. Det är verkligen konstigt tycker jag. Jag bor i en mindre stad på landet och det finns tack och lov vissa källor och bönder som brinner för detta. Men inte ens här är det lätt att hitta eller betala.
Ha en fantastisk dag!
Emma Larsson säger
Väldigt bra och tänkvärt, hade precis tänkt köra en period strikt, men har tänkt om. Tack!
Åse säger
Att normalisera strikt LCHF där man överäter rött kött och bacon (ser knappt ngn fet fisk på dessa tallrikar) och till det äter 150 gram smör är att låta LCHF gå tillbaka flera steg i utvecklingen.
Hur kul är det att bli så känslig sedan för kolhydrater att man viktökar så fort man tittar på en morot? Nej men välkommen till LCHF bantarträsket då!
Usch detta är så sorgligt… trodde vi hade kommit längre än så här.
Elke säger
Enkelt, Jill – det är som du säger!!
Maria säger
MYCKET bra inlägg!
Att utesluta grönsaker kan få en att tappa både matlust, glädjen att äta och ge järnbrist! (Egen erfarenhet)
Maria
Anneli säger
Ett jättebra inlägg! Ändrade kosten för ca 1 1/2 år sedan och är nöjd med det. Tycker att vi äter mycket mer grönsaker nu än innan. Så skulle inte kunna tänka mig att bara äta kött och fett. Tror att det blir för mycket fokus på viktnedgång när man börjar. Många har rejäl övervikt när de börjar och då tror jag att det lätt blir överdrivet. För egen del så är det bästa att mitt blodsocker håller sig stabilt!
Susanne Larsson säger
Väldigt bra skrivet Jill. Jag äter 16:8 mår bra av det)men äter grönsaker
till mina mål mat =)
Ragna säger
Hur fungerar det med näringsämnen om man som jag bara äter ett fåtal grönsaker? Jag har Crohns som gör att jag inte KAN äta vissa saker och så är jag extremt petig med mat så jag äter egentligen bara broccoli, ärtor, morötter, gurka, tomat, spenat och isbergssallad (och liknande). Vissa saker i väldigt begränsad mängd. Kan ju tillägga att jag ändå äter mer grönt nu än innan LCHF (för jo, jag vill fortfarande kalla det det).
Jill säger
Du har tur som kan äta broccoli och spenat som är supernyttigt! Det kommer du väldigt långt på 🙂 Om du äter det ofta så är det knappast några problem med näringen.
Anneli säger
Ja du håller med dig fullständigt! Jag har tio kg kvar till min målvikt men jag mår bra, jag trivs med det jag äter o orkar träna o min ms är som på när ”borta”. Visst skulle jag vilja bli smalare men jag har varit tjock i 15 år o nu har jag förlorat ca 19kg på ett år! Det har ju tagit mig nästan 20 år o tre barn att bli så här stor, då måste jag ju inse att det oxå inte försvinner över en natt! Så ja det får ta den tid det tar så länge jag inte går upp o mår bra! Kram
Ann säger
Jag tror att lchf är bäst för dem som är diabetiker (framför allt typ 2) och grönsaker ska man äta men vill man hålla sig till en ”strikt” lchf så bör man undvika röda grönsaker.
Jag äter min egen variant av lchf, dvs undviker kolhydrater så mycket jag orkar (vilket inte är varje dag)äter inte alls mycket fett, äter grönsaker av alla de slag, även röda och har under ett års tid gått ner 15 kilo och det utan att öka motion. 🙂
Lena säger
När jag började med LCHF i november så var jag så glad att få äta gott och bli mätt bara genom att utesluta lite saker. Enligt olika ” ska äta / inte äta” tabeller, ja alltså strikt, liberalt… Så går jag min egen väg. Började med att ta bort ris, pasta, frukt, bär och under jorden grönsaker, utom lök och vitlök.
De 2 första veckorna körde jag även 5:2 men det va rena döden. Såååå himla hungrig de 2 dagarna och inte mådde jag bra heller. I genomsnitt går jag ner 0.5 kg i veckan. Har haft lite uppgångar under de här testamigframmånaderna :p har nått mitt först mål att gå ner 15 kg till i Juli då jag åker hem till Sverige så jag ligger lite före i planeringen.
Något vi har upptäckt, ja min man kör oxå, är att vi äter mindre än då vi åt pasta och ris. Vi äter bakverk och grädde och ändå går ner. Vi är mycket piggare och jag sover 6 timmar i sträck vilket jag inte har gjort på väldigt många år.
Något jag upplever som lite jobbigt är om man ska äta ute. Här i ett land som ris och nudlar är basen i all mat, men vi har lyckat på en del restauranger men dom tittar på oss som om vi är utomjordingar som inte vill ha livsmaten ris 🙂
Har inte någon av dina böcker, ja inte någon receptbok eller vägvisningsböcker då jag bor utomlands och har inte varit hem sedan vi börjat, men tänker inhandla när jag kommer till Sverige. Får åka dit med lätt packning 😛 följer blog och instagram i alla fall
Nu tror jag rakt att det blev lite sidoskrivning här 😛 hipp hopp hurra för välmående LCHF
BS säger
Du har helt rätt.
Lilly säger
Så bra skrivet! Jag är så trött på att de här fakir-förespråkarna lägger beslag på begreppet LCHF och säger att det endast är deras version som är ”äkta”. Många av dem har även näsan i vädret och kommer och säger att om man äter nötter och yoghurt så har man inte frigjort sig från sockerberoendet… Som om någon annan än jag kan veta om vad jag är fri från?
Det heter förresten LOW carb, inte NO carb eller hur? 😉
Kattis säger
Nu fick jag mig en ordentlig tankeställare! Tack! Du har så rätt så rätt!!
Alex säger
Jag testade fakir förra sommaren. Fungerade helt fenomenalt men tråkigt nå fruktansvärt. Jag, som annars gillar att äta och laga mat, såg inte fram emot måltiderna och åt mycket sällan. Det finns väl bra och dåligt med det – men det är inte konstigt att folk rasar i vikt på ett mål mat om dagen. Även om det är en bit kött och 200g smör så blir kaloriinnehållet väldigt lågt. (ja, kalorier spelar oftast roll, iallafall för mig har jag märkt). Dessutom måste fakirätandet pågå under en lång tid – 6 månader minst(har jag för mig att Martina skrev) för att nå en viktstabilisering. Det ska bli intressant vart fakir-utmaningen på facebook leder då den pågår under en kort tid. Nä. Fakir kommer jag inte göra igen, det var enkelt med tog nästan bort livslusten för mig. 😛
Aleksa säger
Är lite komiskt att läsa inläggen i Skaldemangruppen på facebook. Folk hurrar och jublar över att ha ”gått ner 3 kg på 5 dagar!” m.m. Haha ”äntligen resultat” säger de, medan de egentligen bara har tömt kroppen på vätska… Och några har haft ångest över att ha ätit lite frön i helgen, ja jisses vilket fusk, linfrön är ju överviktiga människors största last… Suck dessa extrema dieter alltså. Man blir helt matt.
Ira säger
Men snälla, den gruppen ÄR inriktad mot resultat! Tanken är att man ska äta så lite kolhydrater som möjligt.
Trött på att vi som vill ner I vikt ska hånas. Ätta kött och smör och rasa I vikt, ja tack, det hade jag gärna gjort. Har ca 35 kg som ska bort men de sitter som berget. Jag är mer än beredd att köra strikt ett tag för att se om jag kan få vågen röra sig neråt, annars är det bara pulverdiet kvar.
Förresten, Tommy tappar, han äter ju också rätt extremt får man säga. Men där hör man Inga kritiska roster. Är det för att han är man?
Jill säger
Hej Ira!
Om du läst mitt inlägg så kan du se att jag aldrig ens nämnt någon grupp. Och när/vart/hur har jag någonsin hånat någon som vill gå ner i vikt?! Min enda mening med mitt inlägg är att informera om eventuella risker som finns om man under en längre period helt utesluter grönsaker (ja, jag har kommit i kontakt och sett flera som gör så för att gå ner i vikt snabbare) och samtidigt äter extremt ensidigt. Vad sedan folk gör utav informationen och min syn att se på saken är ju givetvis upp till var och en! Folk får gärna äta grus om de vill, men de ska ju inte tro att det är nyttigt.
Som sagt, jag lägger mig verkligen inte i vad andra personer har valt att äta, som exempelvis Tommy. Det är ju hans val. Skulle väl aldrig falla mig in att kritisera honom varken här eller på hans blogg. Det vore ju helt sinnessjuk. Sen var fokuset på att grönsakerna inte är boven till viktuppgång utan andra faktorer. Tommy äter grönsaker vad jag vet?
Jag tycker att det är extremt viktigt att man respekterar andras val. Men samtidigt måste man kunna föra en diskussion i trevlig ton. Om man inte ska få uttrycka sina funderingar och oro på sin egen blogg är det riktigt illa…
Lycka till med viktnedgången! 🙂
Kicki säger
Jag blir faktiskt lite ledsen i ögat av det här blogginlägget
Några, ja några få, blir extremextrema och då hoppar man på ALLA som vill köra strikt LCHF enligt Skaldemans ursprungskoncept???
Dessa människor som ”får ångest över några frön” mm finns vid alla koster/dieter när det handlar om att gå ner i vikt. Men är det vår skyldigthet att skydda dom från sitt beteende genom att undvika prata om Strikt LCHF, GI-noll, fakir mm?
Jag såg dessa även under min tid hos viktväktarna. Människor som levde på frukt (för det var noll-Points) och fri mängd potatis (= full tallrik) för det var bara ett par Point.
Sen fattade dom inte varför vikten stod still. De hade ju bara ätit sina Points.
Så slutsaten är låt människor styra över sitt eget liv och sluta med mobbingen INOM LCHF.
Jill säger
Hej Kicki!
Helt ärligt, tycker du att mitt inlägg är mobbing? Seriöst? Då tror jag nog inte att du har läst det ordentligt. Jag har verkligen förståelse för att folk är olika. Själv lever jag tillsammans med en man som äter mycket kolhydrater men ändå har rutor på magen. Jag hade mått skit och sett ut som en boll om jag åt på samma sätt som han. Så givetvis så behöver vissa äta mycket mer strikt än andra (antingen på grund av psykiska eller fysiska anledningar), det är inga konstigheter med det och det måste alla respektera. Men mitt inlägg handlar om vad som kan hända om man utesluter grönsaker under en lång tid (vilket många kanske inte tänker på eftersom de är så angelägna av att gå ner i vikt), samtidigt som jag ger tips på hur man kan äta mer hälsosamt, men fortfarande med få kolhydrater.
Även om jag aldrig nämnt Skaldeman så poppar det ändå upp här. Men så vitt jag vet så innehåller Skaldemans kokböcker massor av härliga grönsaker och till och med bär och nötter. Varken han eller My och Anna (som jag känner personligen) säger väl knappast till någon att ta bort alla grönsaker? Så det känns lite som att ni skäller mot fel träd…
Lena säger
Så himla bra skrivet, håller med om allt du säger! Vill man ha en hållbar livsstil bör man inte ta de till de extrema. Och jag tror ju som du att ju mindre kolhydrater man äter desto känsligare blir man. Inte så roligt i de långa loppet om man vill kunna äta god och VARIERAD mat, även om man går ner mkt i början. Alla ser de olika men för mig är de absolut inte värt de!
Tips säger
Ha ha ha, obetalbart:
http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10477/Kriget-om-Skaldemans-LCHF-en-tredje-standpunkt.aspx
Cirkka Cernering säger
Klokt, insiktsfullt och informativt. Stort tack och varm kram!
Malin säger
Tack för ett intressant och lärorikt inlägg! Jag är själv sockerberoende och har år av ätstörningar bakom mig. Jag har nu en matplan speciellt framtagen för mig och mitt sockerberoende: Den innehåller en lågkolhydratskost med massor av grönsaker. För första gången på länge mår jag toppen på den mat jag äter! 🙂 Men flera ggr i veckan blir jag lockad av en snabb viktnedgång och tips på att äta strikt LCHF/Fakir. Är så tacksam för ditt inlägg här. Behövde verkligen läsa det och bli påmind om att grönt är bra för mig. Tack!
Malin säger
Superbra skrivet Jill