Min supergoda och kryddiga variant av den ungerska klassikern gulasch som är perfekt att laga till många eller förbereda som matlådor. Variera eller mixa morötterna med andra rotfrukter som exempelvis kålrot eller rotselleri.
Ingredienser
- 2 st gul lök , tärnade
- 4 st vitlöksklyftor , finhackade
- 2 st morötter , tärnade (alt rotselleri eller kålrot)
- 2 st röda paprikor , tärnade
- 700 g nötfärs , eller valfri sort
- 50 g smör
- 2 msk paprikapulver
- 2 msk torkad oregano
- 0,5 msk kummin , mortlad
- 0,5 msk rökt paprikapulver
- 0,5 tsk cayennepeppar
- 1-2 tsk salt , smaka av i slutet
- 1 tsk malen svartpeppar
- 400 g krossade tomater
- 1-2 st köttbuljongstärningar eller motsvarande
- 8 dl vatten , tillsätt mer för mer vätska
Servering
- 3 dl smetana (eller creme fraiche)
- 1 knippe färsk persilja , hackad
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Skala och finhacka lök, vitlök, morötter och paprikor.
- Hetta upp en stor gryta eller kastrull med smör. Stek lök och vitlök mjukt på medelhög värme.
- Lägg i köttfärsen och kryddor och bryn under omrörning tills kött och lök börjat brynas.
- Tillsätt paprika och morötter. Rör om. Häll i krossade tomater, vatten och buljongtärning.
- Höj värmen igen så att soppan får koka upp och puttra i cirka 10 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i minst 20 minuter.
- Smaka av och tillsätt eventuellt mer vatten och kryddor.
- Servera med en klick smetana och finhackad persilja och nymalen svartpeppar.
Anteckning
Tips!
- Du kan även tillaga denna soppa i en slow-cooker. Följ då stegen fram till steg 4 och häll istället i resten av ingredienserna i slow-cookern. Ställ in på “high” och i minst 2 timmar.
- Du kan även använda tärnad högrev. Tillagningstiden förlängs då med minst 3 timmar för att få köttet mört.
- Du kan göra rätten helt mejerifri genom att steka i rapsolja eller neutral kokosolja och skippa eller byta ut smetana mot en växtbaserad creme fraiche eller majonnäs.
Lämna ett svar