Få saker sätter igång julkänslorna så starkt som doften av julens kryddor. Här får du mitt recept på en lite annorlunda glögg med granatäppeljuice.
Givetvis innehåller granatäpple fruktos, men inte i lika stor mängd som de flesta andra frukter. Samtidigt innehåller granatäpple stora mängder C-vitamin, folsyra och antioxidanter av sorten flavonoider, som för övrigt även finns i rött vin. Studier visar att en ökad mängd av granatäpple i kosten minskar risken för både prostatacancer och åderförkalkning.
Ps. Receptet på mina pepparkaksbollar hittar ni här!
Ingredienser
- 5 dl granatäppeljuice (100 % utan tillsatt socker)
- 5 st kardemummakärnor
- 2 st kanelstänger
- 20 st nejlikor
- 1 bit ingefära (färsk eller torkad)
- 1 st vaniljstång
- 0,5 st apelsin
- 5 dl rött vin (eller samma mängd granatäppeljuice om man önskar alkoholfri dryck)
- 0,5 dl honung eller annat valfri sötning (kan givetvis uteslutas)
Instruktioner
- Stöt kryddorna grovt med en mortel. Lägg i kryddorna i en kastrull tillsammans med granatäppeljuice och en halv apelsin som du skurit i mindre bitar. Dela vaniljstången på längden, skrapa i fröna och lägg även i stången.
- Koka i cirka 10 minuter. Blanda i vinet.
- Om du önskar en sötare smak, tillsätt då honung till lagom sötma.
- Värm glöggen till lagom temperatur. Sila bort kryddorna innan servering och lägg i några apelsinskivor.
Ola Palmgren säger
Grymt! Hur länge håller glöggen? 🙂 Går den att hälla upp på flaska och spara?
JillWW säger
Hej! Ja det går absolut att hälla upp på flaska och förvara i kylen. I alla fall uppåt två veckor skulle jag tro.
Kattis säger
Ser så gott ut? var köper man kardemumma kärnor? Har aldrig sett sett det ?
JillW säger
De finns i kryddhyllan i påse. Men det funkar toppen med färdig glöggkrydda i påse också 🙂