Toscakaka har varit en favorit sedan barnsben. Vet inte varför det tog så lång tid innan jag gav mig på ett försök att göra den helt utan socker och vetemjöl. Men den som väntar på något gott (väntar alltid för länge, right?). De blev i alla fall magiskt goda! Jag gjorde dem som minimuffins men går givetvis att göra som en stor kaka om man nu vill det.
Ingredienser
Kakan
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 0,75 dl valfri sötning (rekommenderar sötströ eller xylitol)
- 0,25 tsk vaniljpulver
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl mandelmjöl
- 2 tsk fiberhusk
Toppingen
- 100 g mandelspån
- 50 g smör
- 2 msk fibersirap gold (använd den genomskinliga om känslig för gluten)
- 1 krm salt
- 2 msk grädde
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader (varmluft)
- Smält smöret och vispa ihop det med ägg, sötning, vanilj och bakpulver tills lite fluffigt.
- Vispa i resten av ingredienserna.
- Häll upp smeten i små muffinsformar och grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått lite färg och är genomgräddade.
- Medan kakorna är i ugnen, rosta mandelspånen i en torr stekpanna tills de fått lite färg och börjar dofta gott. Tillsätt smöret och låt det bli lite brynt för en nötigare smak. Häll i sötning och grädde. Sänk temperaturen något och låt puttra tills vätskan början bli krämig och likna kolasås.
- Toppa de färdiggräddade muffinsarna (är det ens ett ord?) med nötkolablandningen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills de har blivit helt kalla.
Anteckning
Tips! Variera gärna med blåbär eller hallon i kaksmeten för en somrigare variant.
Carina Eriksson säger
Hejsan!
Har gjort dessa muffins flera gånger nu och alla som får dom till fikat vill alla ha receptet på dom. Så goda
Tack för alla fina recept. Älskar verkligen din sida
Kram
JillW säger
Vad kul! Då har du gjort dem fler gånger än vad jag gjort dem hehe. Men jag ska nog göra dem i helgen när jag ska ha fira min födelsedag 🙂
Andrea säger
Hej!
De ser jätte goda ut.
Undrsr hur många kolhydrater är, eftersom jag är noga att äta lchf strikt.
Andrea
JillW säger
Hej! Jag räknar inte kolhydrater men om man tycker att det är viktigt att äta strikt så bör man nog inte äta några desserter överhuvudtaget.
Tine säger
Hej!
Om man vill göra det här som en stor kaka, hur länge borde jag ha den i ugnen då?
Ska bli kul att prova!
JillW säger
Ca 20-30 minuter beroende på form 🙂