Ja, nu har det faktiskt gått hela fyra veckor sedan jag bestämde mig för att minska lite på midjemåttet. Hur har det då gått kanske ni undrar?
Utgångspunkten var ju att äta frukost, lunch och middag. Inga måltidsersättningar eller annat trams, utan god och näringsrik mat helt enkelt. Äta tills jag är mätt (inte supermätt) och inte småäta mellan måltiderna, även om det är nyttiga saker. Mejerifritt mån-fre och mer liberalt på helgerna med bär, nötbröd, mejerier etc.
Från början åt jag en hel del bönor också enligt tips från Timothy Feriss bok ”Fyra timmars kroppen”. Men det blev så tradigt efter ett tag så åt det bara då och då efter det. Har också ätit mer kanel och druckit mer vatten enligt hans tips.
Träna har jag gjort minst två gånger i veckan. Främst helkroppsövningar som benböj och marklyft med skivstång (tanken var att köpa kettlebells men det blev inte riktigt så haha). Har även blivit en del cirkelträning utomhus.
Det har både varit utmanande, kul och lite jobbigt att skippa mejerierna helt under vardagarna (utom smör). Det svåraste var faktiskt att hålla sig ifrån osten som jag tydligen äter ganska mycket av annars. Det är ju så smidigt att exempelvis steka en bit halloumi eller saganaki till en snabb och vegetarisk lunch eller beställa en caesarsallad utan krutonger.
En av anledningarna till att de flesta vill minska eller ta bort mejerierna från sin kost är att det minskar sötsug vilket annars triggar till överätning. Men för mig blev det tvärt om. Har absolut varit MER sötsugen nu än annars. Tror dock att det är psykologiskt då jag tänkt mer att jag ”inte får” därför vill jag ha det mer. Om ni förstår vad jag menar?
Men det har gått bra att äta mejerifritt även på restaurang vilket jag gjort ganska ofta då jag jobbat inne i stan. Man får bara vara lite extra jobbig när man beställer, men man är ju ganska van vid det här laget haha.
På helgerna har jag som sagt njutit av mejerier vilket har varit underbart. Vid två tillfällen har jag till och med valt att äta scones (mannen bakade farligt goda scones med vetemjöl och socker i) och annat som faller helt utanför ramarna för min baskost. Eftersom jag inte är sockerberoende (älskar bara att äta och testa nya smaker) så har jag lätt för att begränsa mig till enbart en utvald dag eller måltid. Men om man har ett ätstört beteende gör nog de flesta bäst i att skippa dessa parenteser som annars lätt går överstyr. Eller givetvis om man mår dåligt av det. Då är det ju verkligen inte värt det!
Resultat
1. Jag känner och ser lite smalare ut när jag ser mig i spegeln (och mannen säger det också).
2. Vågen visar i princip INGEN skillnad. -1 kg max.
3. MEN måttbandet visar hela -7 cm vid det tjockaste stället på magen och -5 cm i midjan! Runt armarna och låren -1 cm. Så ännu en gång. Vågen är skit!
Hur kommer jag göra framöver?
Som det känns nu så kommer jag att minska på mejerierna under vardagarna och även vara lite striktare med portionsstorlekarna. Mer ok med get- och fårmjölksprodukter. På helgerna mer liberalt och minst två träningspass i veckan.
Summa summarum
Tror ärligt talat inte att det är mejerierna som har gjort att jag minskat i centimeter utan att jag tänkt mer på att inte äta för mycket. Jag älskar mat och om något är gott så äter jag tills det är slut. Min man däremot slutar att äta när han är mätt och lämnar rester på tallriken (vilket jag då givetvis måste äta upp! haha).
Så självklart kan man gå upp i vikt av nyttig mat också om man äter det i ”för stor mängd”. Men det går uppenbarligen också fint att bli smalare fast man äter sig mätt på bra mat. Utan att dricka eller byta ut måltider mot exempelvis fettkaffe. Om du inte är någon ”frukostmänniska”, då kan jag tycka att det är helt ok att dricka fettkaffe även känd som bullet coffee istället för frukost. Man ska inte behöva tvinga i sig mat heller. Och att byta ut frukosten några dagar i veckan tror jag heller inte är något problem för de flesta. Men grundprincipen är att du ska äta och njuta av din mat, inte dricka den.
Men kom ihåg att ju mindre du äter desto viktigare är det vad du äter. Att få i sig all näring som man behöver på ett eller två mål om dagen är enligt mig en svår uppgift. Dessutom vet man inte vad tarmen sedan tar upp av dessa näringsämnen heller. För att den skulle ta upp all näring vet vi att den inte gör. Därför rekommenderar jag att man äter en varierad frukost, lunch och middag fast i ”lagom stora” portioner.
Viktigt att komma ihåg är att en långsam viktnedgång är mer hållbar än en snabb viktnedgång. Så även om det är kul att triggande att rasa i vikt, så kan du vara säker på att du går upp allt så snart du börjar äta mer normalt igen.
Och sist men inte minst. Lita på spegeln och känslan, inte på vågen!
Catta säger
Hej! Jag skulle jättegärna vilja ha lite tips på frukostar. Jag är extremt petig med maten på morgonen och vet inte riktigt vad jag ska äta. Jag är överkänslig mot gluten och laktos och har en väldigt känsligt mage (troligtvis ibs). Jag försöker äta så mycket enligt lchf jag kan då jag märkt att jag mår bättre av det, men även minska på mejerier pga min känsliga mage. Så mitt problem är frukostarna. Jag mår oftast illa på morgonen och det enda jag brukar kunna få i mig är bröd, men jag vill helst inte äta bröd eftersom jag får ont i magen av för mycket bröd. Har du några frukosttips du kan dela med dig av? Kram!
JillWW säger
Hej! Jag äter oftast två ägg och babyspenat stekta i smör till frukost. Testa också chiapudding med kokosmjölk vilket är superlätt att göra och variera samtidigt som det är väldigt nyttigt. Frökex med pålägg, räkor, ägg, lax, avokado, majonnäs etc är ju också toppen.
Lycka till!
Christina Hamnqvist säger
Hej, jag kör paleolatte till frukost – mixa ett ägg, 1 msk kokosolja och en stor kopp kaffe. Låter vedervärdigt, jag vet, men blir väldigt gott. Testa en gång i alla fall 🙂
Jennie säger
gör ett superlätt mejerifritt, glutenfritt, lågkalori och lågkolhydratsbröd av endast:
pofiber
vatten + psylliumfrön
salt
bakpulver
Blanda ihop till en ”deg” och klicka ut små bröd på bakplåtspapper.
Grädda i ugnen på 225 grader i ca 12-14 min.
Billigt och enkelt! =)
Camilla P-andersson säger
Hur mycket av varje ingridiens? 🙂
Marja - Baka Sockerfritt säger
Ännu ett bevis på att inte lita på vågen! Härligt kämpat, och grattis till det fina resultatet.
Camilla P-A säger
Bra gjort Jiil!
Jag gör själv något liknande, äter ”lagom” portioner, tre gånger om dagen inga mellanmål. Kaffe och te utan honung eller mjölk, annars vatten. Mest vanligt vatten, eftersom även kolsyrat är svårt för min ibs mage. Helgen/lördag är ;min ätar/njuta dag! 😉
Har också märkt att jag går ner, så det är en bra metod tillsammans med lågkolhydrats maten! 😉
Endast smör eller olivolja.
Frukost blir: omelett/äggröra/stekta ägg, ibland med bacon!
Helg morgon blir det endast svart kaffe ( jag har ALDRIG kunnat dricka svart kaffe innan. Jag började med extremt svagt kaffe och byggde på, nu är det starkare och riktigt gott! ;)) och en brunch på omelett! 🙂
kei säger
Bra jobbat!
Det såg ut som du klippt håret lite kortare på översta bilden först, det hade du passat skitbra i!
JillWW säger
Tack! Haha Tror du? Jag är skeptisk… 😉
Camilla P-andersson säger
Är det fortfarande mejerifritt som gäller Jiil? 😉
sedan jag slutat med mackor, så har mitt ostbehov försvunnit. Det är inte lika gott längre. Så egentligen just nu, så är det endast grekisk yoghurt och feta ost.
Det blir mycket billigare matkasse! 😀
eftersom jag gick upp istället för ner på lchf, så undrar jag vad det fortfarande är, som är annorlunda i min kost just nu. Det enda som finns kvar är smör? Den kommer trots allt från kossan! Nu får jag väl bannor, men kanske är det det som ställer till det…så jag tänker testa att bara ha olivolja och ev kokosolja, endast! 😉
JillWW säger
Hej Camilla!
Nja, till 80% mejerifritt på vardagar i varje fall 🙂 Ja det blir verkligen billigare, och mer naturvänligt dessutom hehe.
Tror faktiskt inte att det är smöret som göret (ha ha ha). Utan snarare yoghurten.
Camilla P-andersson säger
Har följt lchf till punkt och pricka, fet grädde ( åt inte grädde förut) , gammeldags mjölk, smör istället för olja, inte mer yoghurt, feta ostar osv. Pang, jag som alltid var relativt platt om magen ( nåja, lite bildäck fanns det väl;)) men den blev väldigt rund! Åt inte mer än vanligt, slutade med spannmål, pga att det blev bättre med ibs!
Har nu tagit bort mejeri produkterna, nästa helt, endast lite yoghurt till maten…ibland, eftersom jag äter nu mer grekisk mat! Har gått ner till den vikt jag började med, men tror inte det är yoghurten, så mycket äter jag inte! 😉
Men vi får se….
Stissan B säger
Lyssnade på Karlavagnen nu i fredagskväll och det var intressant om gluten. Här är ett klipp:
http://youtu.be/qiwmI-qAv60
Jennie säger
Jag har samma problem… att jag lätt äter för mycket.. 🙁
kan inte heller lämna nåt på tallriken som vissa kan utan
måste äta upp allt jag tagit. Iaf om jag är hemma och då är det ju
alltid nåt jag tycker är gott =) äter tills jag är övermätt/mätt och inte ”lagom” mätt.
då blir det lätt att jag bara tänker jättemkt på om jag verkligen inte ska ha nåt mer?
suck…portionsstorlekarna…
försöker också minska mejerierna för jag tror inte min kropp mår bra av dom.
åt för första ggn bara bär (utan yoghurt till) idag nu, men vet inte om jag också
upplevde att jag blev mer sötsugen UTAN yoghurten till?! 😛
Iaf. duktig du är! =) Hejja dej!
Teres säger
Hej Jill.
Jag håller på med ett arbete på min utb, och ditt diagram du visade hur din fördelning på mellan f/p/k låg var så snygga så jag undrar vad du la in dom i för program för att få till det?
Med vänlig hälsning
Teres
JillWW säger
Hej!
Appen heter Näringsguide. Lycka till med utbildningen 🙂
Paula säger
Hej Jill ! Vad kan man använda istället för creme fraise när man gör olika maträtter, när man vill utesluta mejeriprodukter ? Har du någon hälsosam glass recept, utan socker, mjölk, grädde mm… som går snabbt att göra när man är lite glass sugen ? Har själv tänkt om kokosgrädde passar? Vad tycker du?
JillW säger
Ja, kokosgrädde är ett bra alternativ till glass och såser. Om du äter smör kan du göra hollandaise och bearnaise. Majonäsbaserade såser går också att variera i det oändliga 🙂