Kan i ärlighetens namn säga att jag aldrig ätit vanliga kåldolmar någon gång (inte ens på den tiden då jag åt däggdjur). Kanske på grund av namnet, den bleka färgen eller det ganska intetsägande ingredienserna?
Då detta egentligen är en perfekt lågkolhydraträtt så jag tog på mig utmaningen att modernisera denna oldschool-rätt . Jag blev riktigt nöjd med resultatet!
Ingredienser
Dolmarna
- 1 st vitkålshuvud
- 300 g valfri färs *
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 200 g champinjoner
- 1 msk Soya
- 1,5 tsk kryddpeppar stött
- 1 tsk salt
- 1 dl crème fraiche
- 2 st ägg
- smör
- persilja
Gräddsås
- 3 dl grädde
- 2 tsk Soya
- 1 tsk worcestershiresås
- salt
- peppar
Rårörda lingon
- 2 dl frysta lingon
- 2 tsk valfri sötning
Instruktioner
- Ställ in ugnen på 200 grader.
- Skär bort roten på vitkålen och lägg den i saltat vatten med botten upp. Koka tills bladen börjat mjukna och lossnar lätt. Plocka bort några i taget och lägg dem på hushållspapper för att torka.
- Stek finhackad lök, vitlök och svamp i smör. Lägg i färsen när de fått lite färg. Häll i soja och kryddor. Ta bort stekpannan från plattan. Rör i crème fraiche och smaka av med eventuellt mer salt. Blanda i äggen.
- Skär bort den tjockaste, nedre delen på kålen, som en tårtbit i formen. Lägg en klick av färsen i mitten. Vik in båda sidorna och rulla ihop. Lägg i en smörad form med den fina sidan upp. Lägg på några klickar smör. Stek i ugnen i cirka 15–20 minuter, eller tills de fått lite färg.
- Rör ihop ingredienserna till såsen och låt sjuda till den tjocknat något. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda lingon och sötning i en kastrull. Rör runt tills sötningen smält samman med lingonen. Stäng av värmen.
- Servera kåldolmarna tillsammans med gräddsås, hackad persilja, lingon och kanske en god sallad.
Anteckning
* eller dubbla mängden svamp och tillsätt 100 g mixade hasselnötter och 1 extra ägg för en god vegofärs.
Lämna ett svar