Skär bort roten på vitkålen och lägg den i saltat vatten med botten upp. Koka tills bladen börjat mjukna och lossnar lätt. Plocka bort några i taget och lägg dem på hushållspapper för att torka.
Stek finhackad lök, vitlök och svamp i smör. Lägg i färsen när de fått lite färg. Häll i soja och kryddor. Ta bort stekpannan från plattan. Rör i crème fraiche och smaka av med eventuellt mer salt. Blanda i äggen.
Skär bort den tjockaste, nedre delen på kålen, som en tårtbit i formen. Lägg en klick av färsen i mitten. Vik in båda sidorna och rulla ihop. Lägg i en smörad form med den fina sidan upp. Lägg på några klickar smör. Stek i ugnen i cirka 15–20 minuter, eller tills de fått lite färg.
Rör ihop ingredienserna till såsen och låt sjuda till den tjocknat något. Smaka av med salt och peppar.
Blanda lingon och sötning i en kastrull. Rör runt tills sötningen smält samman med lingonen. Stäng av värmen.
Servera kåldolmarna tillsammans med gräddsås, hackad persilja, lingon och kanske en god sallad.
Notes
* eller dubbla mängden svamp och tillsätt 100 g mixade hasselnötter och 1 extra ägg för en god vegofärs.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!