Min variant av mammas gamla klassiker från min barndom, safaripanna som hon kallade den. En riktig smaksensation! Jag är tacksam över att vi i princip aldrig åt klassisk husmanskost när jag växte upp. Min mamma gillade att testa nya rätter stup i kvarten (min bror var dock inte lika förtjust), precis som jag. Äpplet faller inte långt från päronträdet…Hon brukade servera grytan med ris, mangochutney och russin men det valde jag att hoppa över. Använde istället lite mango för extra sötma men det kan man ju helt klart hoppa över om man vill.
1kgkycklinglårfiléeller högrev tärnad i ca 2,5 cm cm kuber
2stgul lök
400gpasserade tomater
2mskkokosolja
1msksojasås
1mskcurry
0,5mskoregano
2tsknejlikamalen
2tskkryddpepparmalen
0,5tsksaltsmaka av i slutet
200gbaby spenateller valfri annan grönsak som haricots verts, paprika, blomkål etc
Tillbehör
0,5dlkokosflingor
1dlrostade mandlar
2dlyoghurt, 10 %
färsk koriander
Mangosalsa
2dlmangogår bra med tinad fryst
1knippefärsk koriander
1mskröd chili, strimlad
salt
peppar
Instructions
Skala och skär löken i klyftor. Lägg dem i grytan tillsammans med resten av ingredienserna (förutom spenat som du lägger i strax före servering). Blanda ihop. Använd gärna slow cooker (crock-pot) på "high" i ca 4 timmar. Annars går det bra att använda en vanlig gryta, eller helst järngryta, med lock som du låter puttra på låg värme tills köttet är så mört att det börjar falla sönder.
Blanda ihop mango med hackad koriander och chili.
Servera grytan tillsammans med tillbehören och kanske även blomkålsris eller en god sallad.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!