Här kommer ett supergott recept som passar utmärkt när man är många. Saffran är ju gott året runt men passar kanske som allra bäst runt juletid. Jag valde att ugnsrosta olika rotfrukter men välj andra grönsaker om ni är striktare med kolhydratintaget.
Portioner 10portioner (beroende på laxens storlek)
Ingredients
1stlaxsidaca 2 kg
300gfärskost
1stapelsinrivet skal
0,5gsaffran
1tskchilita mer om ni gillar starkt
1tsksalt
1krmsvartpeppar
3dlvalnötter
1knippefärsk persilja
Ugnsrostade grönsaker (valfri mängd)
rödbetor
rotselleri
sötpotatis
kålrot
vitlök
rapsolja eller kokosfett
salt
peppar
timjan
Chiliaioli
1stägg
2dlrapsoljakylskåpskall
1stvitlöksklyfta
0,5stcitronsaften
0,5tsksalt
1tskchili
Instructions
Saffranslax
Ställ in ugnen på 175 grader.
Blanda samman ingredienserna till färskoströran (förutom persiljan) och bred ut den över laxen. Toppa eventuellt med extra chili.
Tillaga i cirka 20 minuter i ugnen eller tills laxen känns fast och inte är mörkrosa i köttet längre.
Finhacka persiljan och strössla den över laxen före servering.
Ugnsrostade rotfrukter
Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Krydda och blanda med valfritt fett.
Tillaga i 40 minuter i 175 grader, tills rotfrukterna blivit mjuka.
Chiliaioli
Knäck ett ägg i en hög skål typ litermått. Häll i oljan och ställ stavmixern mot botten och mixa sedan nedifrån och upp tills olja och ägg blandats samman och blivit till en majonnäs.
Pressa i vitlök, citronsaft och krydda.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!