Min supergoda och kryddiga variant av den ungerska klassikern gulasch som är perfekt att laga till många eller förbereda som matlådor. Variera eller mixa morötterna med andra rotfrukter som exempelvis kålrot eller rotselleri.
2stmorötter, tärnade (alt rotselleri eller kålrot)
2ströda paprikor, tärnade
700gnötfärs, eller valfri sort
50gsmör
2mskpaprikapulver
2msktorkad oregano
0,5mskkummin, mortlad
0,5mskrökt paprikapulver
0,5tskcayennepeppar
1-2tsksalt, smaka av i slutet
1tskmalen svartpeppar
400gkrossade tomater
1-2stköttbuljongstärningareller motsvarande
8dlvatten, tillsätt mer för mer vätska
Servering
3dlsmetana(eller creme fraiche)
1knippefärsk persilja, hackad
nymalen svartpeppar
Instructions
Skala och finhacka lök, vitlök, morötter och paprikor.
Hetta upp en stor gryta eller kastrull med smör. Stek lök och vitlök mjukt på medelhög värme.
Lägg i köttfärsen och kryddor och bryn under omrörning tills kött och lök börjat brynas.
Tillsätt paprika och morötter. Rör om. Häll i krossade tomater, vatten och buljongtärning.
Höj värmen igen så att soppan får koka upp och puttra i cirka 10 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i minst 20 minuter.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer vatten och kryddor.
Servera med en klick smetana och finhackad persilja och nymalen svartpeppar.
Notes
Tips!
Du kan även tillaga denna soppa i en slow-cooker. Följ då stegen fram till steg 4 och häll istället i resten av ingredienserna i slow-cookern. Ställ in på “high” och i minst 2 timmar.
Du kan även använda tärnad högrev. Tillagningstiden förlängs då med minst 3 timmar för att få köttet mört.
Du kan göra rätten helt mejerifri genom att steka i rapsolja eller neutral kokosolja och skippa eller byta ut smetana mot en växtbaserad creme fraiche eller majonnäs.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!